Εισάγετε λέξη/όρο:

Κατηγορίες

Γενικοί κανόνες

Θέση:
< Όλα τα περιεχόμενα

Εν κινήσει.
Πίνε άφθονο νερό. Πριν από έντονη δραστηριότητα πιές λίγο νερό προκαταβολικά. Ποτέ μην πίνεις όλο το διαθέσιμο νερό, πάντα άφηνε ρεζέρβα. Σκέψου πριν πιείς, όσο καθαρό κι αν φαίνεται το νερό στο ποτάμι, είναι βέβαιο ότι περιέχει μικροοργανισμούς και παράσιτα τα οποία θα σε αρρωστήσουν. Φιλτράρισε ή απολύμανε με ταμπλέτες, το νερό από τέτοιες πηγές.
Φόρα τα κατάλληλα ρούχα για τις τοπικές συνθήκες και την εποχή.
Φόρα γυαλιά ηλίου και καπέλο για προστασία από έντονο ήλιο όταν βρίσκεσαι σε χιόνι και μεγάλες επιφάνειες νερών. Πρόσεχε κυρίως τις πρώτες ημέρες.
Εχε πάντοτε αντηλιακές κρέμες ανεξαρτήτως εποχής.
Πρόσεχε για έντομα που τσιμπάνε, όπως σφήκες και μέλισσες. Απόφυγε να τις προσελκύσεις, τα ανοικτόχρωμα ρούχα και τα αρώματα λειτουργούν ως “μαγνήτης”. Αν σε πλησιάσει έντομο διώξε το με απαλές κι όχι απότομες κινήσεις.

Να σέβεσαι τους άλλους εκδρομείς.
Πολύ σημαντικό κεφάλαιο της καλής μας συμπεριφοράς στη φύση είναι και ο σεβασμός των άλλων εκδρομέων. Κι αυτοί ήρθαν για να απολαύσουν το τοπίο. Πολλοί έρχονται στην φύση για να απολαύσουν την ησυχία και γαλήνη που προσφέρει. Υπερβολική φασαρία, ελεύθερα κατοικίδια και αλλοίωση του φυσικού χώρου σίγουρα θα χαλάσουν την απόλαυση των άλλων. Ετσι κράτα χαμηλά την ένταση της μουσικής και αν χρειάζεται χρησιμοποίησε ακουστικά. Απόλαυσε τους θαυμάσιους ήχους της φύσης.
Αυτοί που βόσκουν ή μετακινούν κοπάδια κι αυτοί που είναι έφιπποι έχουν πάντα προτεραιότητα στο χωματόδρομο ή τα μονοπάτια. Μην φωνάζεις ή κάνεις δυνατό θόρυβο για να μην τρομάξουν τα ζωντανά και σκορπίσουν. Κατά την οδήγηση όταν παρατηρήσεις πρόσφατα περιτώματα από ζώα, τότε να βρίσκεσαι σε ετοιμότητα να σταματήσεις σε ενδεχόμενο κοπάδι ζώων που μπορεί να βρίσκεται πίσω από στροφή του δρόμου.
Οταν κατασκηνώσεις διάλεξε μια θέση όπου θα είναι κρυμένη από τους άλλους εκδρομείς. Καλό είναι όταν οι κατασκηνώσεις θα είναι πολυήμερες, οι σκηνές κι ο εξοπλισμός να έχουν τα χρώματα της φύσης (πράσινα – καφέ) ή παραλλαγής.
Οταν κινείσαι γρήγορα με mountain bike, καλό είναι να ειδοποιείς τον κόσμο στα μονοπάτια για την παρουσία σου.
Εχε τα κατοικίδιά σου υπό έλεγχο, σκύλοι που τρέχουν ανεξέλεκτα μπορεί να τρομάξουν τους άλλους κι ιδιαίτερα τα παιδιά.
Αφησε τις πόρτες στους φράκτες όπως τις βρήκες.

Θυμήσου: την φύση την δανειστήκαμε από τους γονείς μας και την οφείλουμε στα παιδιά μας.

Πηγή: https://www.4x4ekdromes.gr/keimena/4x4guide-11.htm#01

Περιεχόμενα