Εισάγετε λέξη/όρο:

Κατηγορίες

Τετρακίνηση & περιβάλλον

Θέση:
< Όλα τα περιεχόμενα

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τι μπορεί να συμβεί αν πετάξουμε γόπα ή σκουπίδια (όλα εύφλεκτα είναι, δεν υπάρχει διαχωρισμός) σε δασική περιοχή. Το ίδιο ισχύει για περιπτώσεις που SUV επισκέπτονται τη θάλασσα για μια φωτογραφία και γίνονται «ταχύπλοα» ή βρίσκονται ακινητοποιημένα σε χιονισμένες πλαγιές να περιμένουν επιχείρηση απεγκλωβισμού από την Ε.Μ.Α.Κ..

– Ελέγχουμε για τυχόν διαρροές υγρών του αυτοκινήτου μας, οι οποίες μολύνουν το φυσικό έδαφος.
– Διατηρούμε χαμηλές ταχύτητες. Ο κίνδυνος να τραυματίσουμε κάποιο ζώο είναι μεγάλος.
– Δεν πετάμε σκουπίδια και αποτσίγαρα. Όταν επιστρέψουμε στον πολιτισμό, υπάρχουν άπειροι κάδοι απορριμμάτων.
– Για την εκτός δρόμου περιήγησή μας πρέπει να χρησιμοποιούμε οριοθετημένους δασικούς δρόμους και να μην κινούμαστε πάνω σε φυσικό έδαφος.

Ξεφορτώσου τα σκουπίδια σου σωστά.
Ο χρυσός κανόνας είναι: “ότι σκουπίδι παράγουμε, το μαζεύουμε σε σακούλες και το παίρνουμε μαζί μας”.
Πλύσιμο με απορυπαντικά θα πρέπει να γίνεται καμμιά 50αριά μέτρα μακριά από λίμνες, ποτάμια και θάλασσα και να γίνεται ελάχιστη χρήση τους.
Ελάτωσε τα σκουπίδια από την πηγή τους: τα περισσότερα παράγονται από τα τρόφιμα. Υπάρχει η δυνατότητα να τα αφήσετε σπίτι με την κατάλληλη ανασυσκευασία σε πλαστικές σακούλες και την μετάγγιση των υγρών σε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία.
Μια άλλη καλή ιδέα είναι να κρατηθεί το μενού απλό και να μην χρειάζεται μαγείρεμα.
Σε περιοχές που βρίσκονται αρκούδες, η διαδικασία φύλαξης των τροφίμων και σκουπιδιών θα πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία. Πρωτεύουσα σημασία έχει η ασφάλεια τόσο για τον εκδρομέα όσο και για την αρκούδα. Οι αρκούδες μπορεί να γίνουν επιθετικές κι επικίνδυνες αν προκληθούν ή συναντηθούν με εκδρομείς. Επίσης ο συσχετισμός από την αρκούδα: άνθρωπος= φαγητό (που μεταφέρουμε), μπορεί να εξελιχθεί σε επιβλαβή και επικίνδυνη συνήθεια για την αρκούδα και τους εκδρομείς.
Πρόχειρες κουζίνες και μυρωδιά της τροφής μπορούν να προσελκύσουν τις αρκούδες. Οι κουζίνες πρέπει να στήνονται τουλάχιστον 30 μέτρα μακριά από τις σκηνές. Αν υπάρχει υποψία για αρκούδες στην περιοχή, όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να κρεμαστούν τουλάχιστον 30 μέτρα μακριά, 3 μέτρα ψηλότερα από το έδαφος και 4 μέτρα μακριά από κορμούς δέντρων. Η τροφή κοντά στην σκηνή προσκαλεί τον “κίνδυνο” στο κρεβάτι μας και στα πράγματά μας, τα οποία μπορεί να καταστρέψει η αρκούδα αν μυριστεί φαγητό.
Η πιο διαδεδομένη τεχνική για την αποδεκτή απόριψη των σκουπιδιών είναι οι “σκουπιδολακούβες”. Θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 70 μέτρα μακριά από νερά, μονοπάτια και κατασκηνωτικά μέρη και σε μέρη που ο ανυποψίαστος περιπατητής δεν θα πέσει πάνω τους. Κατασκευάζονται, σκάβοντας με φτυαράκι μια τρύπα βάθους 20 εκατοστών και διαμέτρου 10-15 εκατοστών. Καταλληλότερα σημεία είναι εκείνα που δεν θα τα ξεπλύνει το νερό της βροχής. Μετά την τοποθέτηση των σκουπιδιών, αυτές θα πρέπει να καλυφθούν με χώμα και να καμουφλαριστούν με φυσικά υλικά. Φυσικά σε αυτές θα μπαίνουν μόνο τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια !
Το χαρτί τουαλέτας θα πρέπει να χρησιμοποιείται με οικονομία και προτιμότερο είναι απλό – λευκό και ανακυκλώσιμο. Τα χαρτιά θα πρέπει είτε να θάβονται σε “σκουπιδολακούβες” είτε να τα βάζουμε σε σακούλες σκουπιδιών που θα πάρουμε μαζί μας.

Αστο ανέπαφο όπως το βρήκες.
Αφησε τις πέτρες τα φυτά και όλα τα πράγματα της φύσης όπως τα βρήκες. Απόφυγε να αλλοιώνεις το περιβάλλον. Επίτρεψε στους επόμενους επισκέπτες να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον και τις κατασκευές του ανθρώπου όπως κι εσύ τα βρήκες.

Σεβάσου την άγρια φύση.
Παρατήρησε τη άγρια πανίδα από μακριά, μην την πλησιάζεις για να μην τρομάξει. Ποτέ μην ταίζεις τα άγρια ζώα. Τα κατοικίδια ζώα θα πρέπει να τα έχεις υπό έλεγχο. Απόφυγε την επαφή με την άγρια πανίδα κατά τις ευαίσθητες περιόδους του ζευγαρώματος, φωλιάσματος και μεγαλώματος μικρών. Μην κάνεις δυνατούς θορύβους. Μερικές φορές είναι σκόπιμο να κάνεις “λίγο” θόρυβο έτσι ώστε αν πλησιάσεις κάποιο άγριο ζώο, αυτό να μην αιφνιδιαστεί και αντιδράσει με επιθετικό τρόπο. Αρρωστα ή τραυματισμένα ζώα μπορεί να γίνουν επιθετικά κι επικίνδυνα. Αν αγγίξεις μικρά ζωάκια, τότε η ανθρώπινη μυρωδιά μπορεί να αναγκάσει τους γονείς τους να τα εγκαταλείψουν. Αν τύχει και βρείς άρρωστα η τραυματισμένα ζώα επικοινώνησε με τις σχετικές οργανώσεις. Αφησε ελεύθερη την πρόσβαση ζώων στις πηγές νερού και αρκετό χώρο τριγύρω για να νιώθουν ασφαλή.

Πηγή: https://www.autogreeknews.gr/super/sumbouless/poso-kala-xereis-na-kineisai-ektos-dromoy & https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Ektos-dromoy-odhghsh_114386.asp & https://www.4x4ekdromes.gr/keimena/4x4guide-11.htm#04

Περιεχόμενα