Εισάγετε λέξη/όρο:

Κατηγορίες

Διπλά ψαλίδια (Double wishbone)

Θέση:
< Όλα τα περιεχόμενα

Αποτελείται από βραχίονες που έχουν διχαλωτό σχήμα, παρόμοιο με αυτό του κεφαλαίου ελληνικού γράμματος «λάμδα» (Λ). Στην ανάρτηση του κάθε τροχού τα ψαλίδια είναι δύο, το πάνω και το κάτω, κι έχουν δύο πόδια (σκέλη) το καθένα. Η βάση του κάθε ψαλιδιού, δηλαδή τα δύο του πόδια συνδέονται αρθρωτά σε κάποιο σταθερό σημείο του σασί και στην κορυφή του το κάθε ψαλίδι έχει έναν ακόμα αρθρωτό σύνδεσμο, με τον οποίο συνδέεται με την τέταρτη κατακόρυφη πλευρά του αρθρωτού τετράπλευρου, που δεν είναι άλλη απ’ το φορέα του άξονα του τροχού.
Αν πρόκειται για μπροστινό τροχό, τότε ο φορέας του άξονα του πρέπει να μπορεί να στρέφεται γύρω από τον νοητό άξονα που ορίζουν τα σημεία της σύνδεσης του με τις κορυφές των ψαλιδιών. Στην πράξη, μόνο ένα από τα δύο ψαλίδια χρειάζεται να έχει σχήμα διχαλωτό, δηλαδή να αρθρώνεται σε δύο σημεία του σασί. Το άλλο μπορεί να είναι ένας απλός βραχίονας, ένα μπράτσο, με μία μόνο σύνδεση.
H ανάρτηση με διπλά ψαλίδια χαρακτηρίζεται από την ανεξάρτητη κίνηση του κάθε τροχού και την εξαιρετική γεωμετρία των τροχών που συμβάλλει στην πολύ καλή οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Η κατασκευή της αποτελείται από δύο ψαλίδια τα οποία στηρίζουν το ελατήριο και το αμορτισέρ. Η διάταξη τους καταλαμβάνει αρκετό όγκο ενώ η κατασκευή τους έχει μεγάλο κόστος για αυτό συναντά κανείς διπλά ψαλίδια συνήθως σε σπορ ή πολυτελή μοντέλα. Τα διπλά ψαλίδια αποτελούν ιδανική λύση για την τετρακίνηση καθώς επιτρέπει την τοποθέτηση του πίσω διαφορικού.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%BF%CF%85 & https://www.caroto.gr/2009/02/11/%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%ac-%cf%88%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%b1/

Περιεχόμενα