Εισάγετε λέξη/όρο:

Κατηγορίες

Υβριδικά Αυτοκίνητα (Hybrid)

Θέση:
< Όλα τα περιεχόμενα

Μία μικρή αναφορά σε μία νέα κατηγορία η οποία δεν αφορά τόσο τον τρόπο κίνησης αλλά το μέσο παραγωγής κίνησης και ενέργειας, στα Υβριδικά. Ως υβριδικό θεωρείται το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερες διαφορετικές τεχνολογίες προκειμένου να επιτύχει την κίνησή του. Οι τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνουν συνήθως τον κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης και μια πιο «ήπια» προς το περιβάλλον τεχνολογία, συνήθως ηλεκτρικό κινητήρα, ή εναλλακτικά πνευματικό κινητήρα, βιοκαύσιμο, φυσικό αέριο κ.α.
Τα υβριδικά SUV στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς «παντρεύουν» το στυλ και την ευρυχωρία με την οικολογική μετακίνηση. Η συνεργασία του κινητήρα εσωτερικής καύσης (βενζίνη ή πετρέλαιο) με τον έναν ή/και περισσότερους ηλεκτροκινητήρες μετριάζει τις εκπομπές ρύπων και επιτρέπει τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, χωρίς το «άγχος» της περιορισμένης αυτονομίας, που είναι συνυφασμένο με την οδήγηση ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Βασικές κατηγορίες εδώ είναι τα MHEV (Mild Hybrib Electric Vehicle) ή στα ελληνικά Ήπια Υβριδικά Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα & τα PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) ή στα ελληνικά Φορτιζόμενα/Πλήρως Υβριδικά Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα.
Τα plug-in υβριδικά οχήματα (PHEV) διαθέτουν όλες τις λειτουργίες πλήρους υβριδικής τεχνολογίας, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορούν να φορτιστούν από μια εξωτερική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Με πλήρως φορτισμένη την μπαταρία και με οδήγηση μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα το όχημα μπορεί να διανύσει απόσταση μέχρι και κάποια χιλιόμετρα. Χρησιμοποιώντας την υβριδική λειτουργία του οχήματος, το όχημα μπορεί να διανύσει μεγαλύτερες αποστάσεις κάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας της μπαταρίας.
Η κύρια διαφορά μεταξύ των ήπιων υβριδικών (MHEV) και των πλήρως υβριδικών (PHEV) οχημάτων είναι ότι τα MHEV δεν παρέχουν τη δυνατότητα οδήγησης ως αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, αλλά υποστηρίζονται από έναν ηλεκτροκινητήρα. Επίσης σε χαμηλές ταχύτητες ή όταν είναι ακινητοποιημένα, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης μπορεί να σβήσει από μόνος του και η μίζα-γεννήτρια 48V (24V παλαιότερα) ξεκινά ξανά χωρίς κανένα πρόβλημα, όταν είναι απαραίτητο. Η ξεχωριστή μπαταρία ιόντων λιθίου επαναφορτίζεται αυτόματα μέσω της πέδησης με σύστημα επαναφόρτισης της μπαταρίας. Δεν απαιτείται σύνδεση της μπαταρίας με πηγή τροφοδοσίας. Συνδυάζονται και με κινητήρες πετρελαίου και με κινητήρες βενζίνης. Παραδείγματα αυτών είναι η πρωτοπόρος Lexus με τo RX400h, Volvo XC40, Porsche Cayenne κ.α..

Στη σελίδα μας φιλοξενούνται κάτω από την κατηγορία: “Υβριδικά/Ηλεκτρικά 4×4/4×2

Περιεχόμενα