Εισάγετε λέξη/όρο:

Κατηγορίες

Λασπωτήρες & “Φρύδια” (Mud Flap/Deflector & Trims)

Θέση:
< Όλα τα περιεχόμενα

Ελαστικός ή πλαστικός προφυλακτήρας, που τοποθετείται στο πίσω μέρος των θόλων των κινητήριων βασικά τροχών. Στα αγγλικά είναι mud flap. Συνήθως χρησιμοποιείται σε αγωνιστικά αυτοκίνητα, προκειμένου να σταματά τις πέτρες που εκτοξεύονται κατά την κίνηση του αυτοκινήτου, πριν αυτές προκαλέσουν ζημιές στο ίδιο το αυτοκίνητο ή σε αυτά που ακολουθούν. Λασπωτήρες έχουν επίσης τα φορτηγά, ώστε να μην εκτοξεύουν πολλές λάσπες και νερά στη βροχή, μειώνοντας την ορατότητα των άλλων αυτοκινήτων.

Επίσης ως λασπωτήρας θεωρείται το πλαστικό κάλυμμα στο κάτω μέρος των πλαϊνών μερών του αυτοκινήτου (συνήθως πόρτες) για την προστασία των μεταλλικών μερών από λάσπες. Στα αγγλικά mud deflector. Συνήθως χρησιμοποιείται σε εκτός δρόμου αυτοκίνητα προκειμένου να σταματά τις πέτρες που εκτοξεύονται κατά την κίνηση του αυτοκινήτου, πριν αυτές προκαλέσουν ζημιές στο ίδιο το αυτοκίνητο.

Στο παραπάνω δεν το συγχέουμε με το Μαρσπιέ, το οποίο πρόκειται για το τμήμα του αμαξώματος που υπάρχει κάτω από τις πόρτες του αυτοκινήτου και αποτελεί μέρος από τα δομικά στοιχεία του αμαξώματος.

Φρύδια (φτερών): Πλαστικά πρόσθετα που εφαρμόζουν στο τόξο που σχηματίζουν οι θόλοι των τροχών, υπόσχονται και προστασία από γρατσουνιές. 

Πηγή: https://www.caroto.gr/2009/02/12/%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%80%cf%89%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b1%cf%82/ & https://www.tapatalk.com/groups/ferozaclub/4-4-t1579.html

Περιεχόμενα