Εισάγετε λέξη/όρο:

Κατηγορίες

Κανόνες οδήγησης εκτός δρόμου

Θέση:
< Όλα τα περιεχόμενα

Η εξόρμηση εκτός δρόμου μπορεί να είναι από τις πιο διασκεδαστικές εμπειρίες σας με αυτοκίνητο, αλλά πριν ξεκινήσετε για εκείνο τον «άγριο» χωματόδρομο σας έχουμε μερικές συμβουλές που συγκεντρώσαμε από το διαδίκτυο αλλά και από δική μας εμπειρία, για να προετοιμάσετε εαυτούς και το όχημά σας για ασφαλείς και ευχάριστες διαδρομές που θα θέλετε να τις επαναλάβετε με την πρώτη ευκαιρία.

Εφαρμόστε τους «καλούς τρόπους της εκτός δρόμου οδήγησης»:
Περιβάλλον: προσέχετε για τυχόν ζημιές μπορούν να γίνουν στο περιβάλλον από εσάς και το όχημά σας.
Χωματόδρομοι: μην ανοίγετε νέες διαδρομές, μείνετε στις ήδη υπάρχουσες. Γιατί: σε περίπτωση που κάτι σας συμβεί κανείς δεν θα μπορέσει να σας εντοπίσει και βοηθήσει. Το 4×4 θα τραυματίσει το έδαφος και μπορεί να προκαλέσει διάβρωσή του, θα τραυματίσει την χλωρίδα ή/και πανίδα. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κάνετε ζημιά στο όχημά σας.
Σκουπίδια: μην τα πετάτε, μαζέψτε τα σε μια σακούλα σκουπιδιών για να τα πετάξετε σε κάδο όταν βρεθείτε πίσω στον «πολιτισμό». Προσέξτε ιδιαίτερα τα αποτσίγαρα για κίνδυνο πυρκαγιάς.
Σπινάρισμα: μην σπινάρετε τους τροχούς σας άσκοπα. Χαλούν την επιφάνεια του εδάφους και οδηγούν στην διάβρωσή του με τις επερχόμενες βροχές. Επίσης δημιουργούμε πρόβλημα στους επόμενους χρήστες του χωματόδρομου σκάβοντας βαθύτερα τις «ροδιές».
Βράχια: αν χρησιμοποήσετε βράχια για το ξεπέρασμα ενός εμποδίου (π.χ. νεροφάγωμα) καλό είναι να τα επαναφέρετε στην προηγούμενη θέση τους.
Το γνώθι σ’αυτόν: αφήστε τον εγωισμό σας στο σπίτι. Κάθε όχημα και κάθε οδηγός έχει τα όριά του. Μπορείτε να αποφύγετε ζημιές και κυρίως τραυματισμούς αν αποφύγετε περάσματα ή «πατήματα» για τα οποία δεν έχετε την σιγουριά ότι θα τα καταφέρετε !
Αγρια ζωή: μην ενοχλείτε την άγρια ζωή που μας περιβάλλει. Ούτε τα φυτά ούτε τα ζώα. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπει ως επισκέπτες στο σπίτι τους !
Ταχύτητα: οδηγείτε σιγά. Απολαύστε το τοπίο, ζήστε την εξοχή στο μέγιστο. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε τον χρόνο σας σε επισκευές που θα είχαν αποφευχθεί αν πηγαίνατε πιο σιγά. Στο κάτω κάτω δεν κάνουμε ράλυ!
Συνάντηση: όπως και στην άσφαλτο μένετε στην δεξιά πλευρά του δρόμου. Ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα δεν υπάρχει ορατότητα για αντίθετα ερχόμενα αυτοκίνητα, ποδήλατα κ.λ.π. Σε στενά περάσματα όπου χωρά μόνο το ένα όχημα ο κανόνας είναι να παραχωρεί την προτεραιότητα το πιο ευέλικτο όχημα ή ο πιο έμπειρος οδηγός. Οταν συναντώνται δυο αντίθετα κινούμενα οχήματα, σε σημείο με κλίση και δεν υπάρχει αρκετός χώρος και για τα δύο, τότε προτεραιότητα έχει αυτό που ανεβαίνει.
Καταλύτης: Προσέχετε που σταματάτε το αυτοκίνητό σας ! Ο καταλύτης έχει πολύ μεγάλη θερμοκρασία και αν βρεί καλό προσάναμα, όπως π.χ. χόρτα, τότε δεν θα αργήσει να λαμπαδιάσει το αγαπημένο σας μεταφορικό μέσο μαζί με το περιβάλλον πράσινο ! Ετσι ο καταλύτης από προστάτης του περιβάλλοντος θα γίνει ο καταστροφέας του.

Πηγή: https://www.4x4ekdromes.gr/keimena/4x4guide-01.htm#03

Περιεχόμενα