Εισάγετε λέξη/όρο:

Κατηγορίες

Σκοτ Ράσελ (Scott-Russell)

Θέση:
< Όλα τα περιεχόμενα

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες διατάξεις ανάρτησης στην οποία οι πλήμνες των τροχών συνδέονται μόνιμα με ένα άξονα ο οποίος μπορεί να είναι ο κινητήριος (πισωκίνητο) ή «νεκρός» (προσθιοκίνητο). Απλή συναρμογή στην κατασκευή της με εξαιρετικά μικρό κόστος αλλά και με σημαντικά μειονεκτήματα ως προς την άνεση και την οδική συμπεριφορά.
Ο συνδυασμός άκαμπτου άξονα/ράβδου Πανάρ, αν και καταλαμβάνει μεγάλο χώρο, εφαρμόζεται στην πίσω ανάρτηση αρκετών 4×4 (π.χ. Lada Niva) καθώς προσφέρει ευελιξία στις εκτός δρόμου διαδρομές επειδή διατηρεί «σταθερή» την απόσταση του διαφορικού από το έδαφος. Ο άκαμπος άξονας μπορεί να συνδυαστεί με διάφορες άλλες λύσεις, όπως με τον μοχλικό σύνδεσμο Βατ, που διαμορφώνει την διάταξη Scott-Russel και που συναντά κανείς στο Nissan Almera.

Σκοτ Ράσελ (Scott-Russell)
Πρόκειται για τύπο ανάρτησης που χρησιμοποιείται ακόμη και σε σημερινά αυτοκίνητα όπως το Nissan Almera. Η συγκεκριμένη διάταξη συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του άκαμπτου άξονα και των πολλαπλών συνδέσμων καθώς απαρτίζεται από ένα άξονα που στηρίζεται σε διαμήκεις βραχίονες. Ένας μοχλικός σύνδεσμος Βατ αναλαμβάνει να περιορίσει τις κλίσεις και τις αναπηδήσεις του άξονα υπό φορτίο.

Πηγή: https://www.caroto.gr/2009/02/13/%ce%ac%ce%ba%ce%b1%ce%bc%cf%80%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%ac%ce%be%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%82/ & https://www.caroto.gr/2009/02/12/%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84-%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%bb-scott-russell/

Περιεχόμενα