Εισάγετε λέξη/όρο:

Κατηγορίες

Αυτοφερόμενο πλαίσιο (Self Supporting Chassis)

Θέση:
< Όλα τα περιεχόμενα

Ονομάζουμε τον τύπο του αμαξώματος όπου δεν υπάρχουν ξεχωριστά δομικά στοιχεία για τη στήριξη των μηχανικών μερών, με την κατασκευή του κάτω μέρους (πλαισίου) και του πάνω τμήματος του αμαξώματος να είναι ένα ενιαίο συνόλο. Ουσιαστικά, αυτοφερόμενο αμάξωμα λέγεται το αμάξωμα στο οποίο δεν υπάρχει πλαίσιο.Το αμάξωμα και το πλαίσιο αποτελούν ένα τμήμα.
Τα μειονεκτήματα των αμαξωμάτων με ξεχωριστό πλαίσιο και αμάξωμα οδήγησαν τους κατασκευαστές στην λύση του αυτοφερόμενου πλαισίου όπου σασί και αμάξωμα αποτελούν ένα σύνολο. Το δάπεδο είναι κολλημένο με τις πλαϊνές κολόνες, το εμπρός τμήμα (τροπέτο) είναι ραμμένο με τον κλωβό ενώ η οροφή είναι συγκολλημένη με τις κολόνες του πλαισίου. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η απαιτούμενη δυσκαμψία του πλαισίου που επηρεάζει καταλυτικά τα οδικά χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου. Τα Audi A8 και A2 είναι τα πρώτα αυτοκίνητα των οποίων τα αμαξώματα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο στο πλαίσιο της τεχνολογίας ASF (Audi Space Frame). Τα αμαξώματα ASF διακρίνονται για τον μεγάλο βαθμό ακαμψίας τους και το σημαντικά μικρότερο βάρος του σε σχέση με τα συμβατικά χαλύβδινα ευνοώντας τον τομέα της οδικής συμπεριφοράς και της κατανάλωσης καυσίμου.

Πηγή: https://www.gocar.gr/news/feed/30157,Ti_einai_to_aytoferomeno_plaisio.html & https://www.caroto.gr/2009/02/13/%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%86%ce%b5%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%af%cf%83%ce%b9%ce%bf/

Περιεχόμενα