Εισάγετε λέξη/όρο:

Κατηγορίες

Ανάρτηση (Suspension)

Θέση:
< Όλα τα περιεχόμενα

Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες επινοήσεις και ουσιαστικά είναι η συναρμογή που συνδέει τους τροχούς με το αμάξωμα. Σκοπός της είναι να ελέγχει και να περιορίζει τις κινήσεις των τροχών, να αποσβένει τους κραδασμούς που μεταφέρονται από το οδόστρωμα και να εξασφαλίζει την αξιόπιστη και ασφαλή οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Υπάρχουν κυρίως δύο τύπου αναρτήσεων, οι ανεξάρτητες και οι μη ανεξάρτητες. Στον εμπρός άξονα συναντούμε συνήθως τα γόνατα MacPherson λόγω του μικρού κόστους κατασκευής και πιο σπάνια τα διπλά ψαλίδια. Στον πίσω άξονα έχει επικρατήσει ο ημιάκαμπτος άξονας και οι πολλαπλοί σύνδεσμοι. Ο άκαμπτος χρησιμοποιείται σε μερικά 4×4, τα διπλά ψαλίδια σε σπορ ή μεγάλης κατηγορίας μοντέλα ενώ υπάρχουν και άλλοι τύποι αναρτήσεων όπως οι υστερούντες βραχίονες, γόνατα με εγκάρσιους και διαμήκεις βραχίονες κ.α. Συνήθως συνδυάζονται με αντιστρεπτικές ράβδους.
Η ανάρτηση αποτελεί ένα είδος ελαστικού συνδέσμου που διαχωρίζει τις αναρτημένες (όπως είναι το πλαίσιο, η μηχανή, οι επιβάτες, κτλ.) με τις μη αναρτημένες (οι τροχοί, οι δίσκοι πέδησης, οι άξονες του διαφορικού, κτλ.) μάζες ενός οχήματος. Κάθε σύστημα ανάρτησης αποτελείται από ένα σύνολο μηχανικών αρθρώσεων και συναρμογών, που συνεργάζονται με ελατήρια και αμορτισέρ και λειτουργούν για να ελέγξουν την κατακόρυφη ταλάντωση των τροχών και τη συνεπαγόμενη αυξομείωση της απόστασης τους από το αναρτημένο κυρίως σώμα του οχήματος. Η λειτουργία των αναρτήσεων αφορά αφενός την άνεση, δηλαδή την μείωση των ταλαντώσεων που φτάνουν στο αμάξωμα και στην καμπίνα των επιβατών, και αφετέρου την οδηγησιμότητα του οχήματος.

Διάφορα είδη ανάρτησης:
1 Άκαμπτος άξονας
2 Ημιάκαμπτος άξονας (τύπου «γέφυρας»)
3 Ελατήρια
3.1 Ελάσματα
3.2 Ελικοειδή ελατήρια
4 Στρεπτική ράβδος
5 Αποσβεστήρας ταλαντώσεων («αμορτισέρ»)
5.1 Υδραυλικός τηλεσκοπικός αποσβεστήρας
5.2 Ρυθμιζόμενα αμορτισέρ
5.3 Μαγνητοροϊκά αμορτισέρ
6 Σάιλεντ Μπλοκ (Σινεμπλόκ) – («Silent block»)
7 Αντιστρεπτική ράβδος
8 Ανάρτηση με διπλά ψαλίδια
9 Ανάρτηση με γόνατα Μακ-Φέρσον («Mac-Pherson»)
10 Ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων («Multi-link suspension»)
11 Υστερούντες και ημι-υστερούντες βραχίονες

Πηγή: https://www.caroto.gr/2009/02/13/%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7/ & https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%BF%CF%85

Περιεχόμενα