Εισάγετε λέξη/όρο:

Κατηγορίες

Ελαστικά (Tires)

Θέση:
< Όλα τα περιεχόμενα

Τα ελαστικά αποτελούνται από το σκελετό, τη ζώνη, τα πλευρικά τοιχώματα και το πέλμα. Ο σκελετός, τα γνωστά «λινά», είναι κατασκευασμένος από ίνες χάλυβα ή συνθετικών υλικών. Στα σύγχρονα ελαστικά οι ίνες είναι τοποθετημένες κάθετα στη φορά κύλισης και αυτός ο τύπος ελαστικού ονομάζεται ακτινικός ή radial. Η ζώνη είναι και αυτή κατασκευασμένη από ίνες χάλυβα ή συνθετικά υλικά σε στρώματα αλλά είναι τοποθετημένα υπό γωνία σε σχέση με την κύληση των ελαστικών. Σκοπός της είναι να συγκρατεί το σκελετό και να περιορίζει την παραμόρφωσή του.

Χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες (ασφάλτινα, μικτά και χωμάτινα) ανάλογα με την διαμόρφωση του πέλματος τους.Τα μικτά διατείθενται σε διάφορες αναλογίες, που καθορίζουν τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά τους (π.χ 75% Οn-25%Οff, 50% On -50% Off,25% On – 75% Off ).

Ο σκελετός και η ζώνη περιβάλλονται από μείγματα καουτσούκ και συνθετικό πυρίτιο προκειμένου τα πλαϊνά και το πέλμα να πάρουν την εξωτερική μορφή του ελαστικού. Τα πλαϊνά είναι αυτά που δέχονται τα εγκάρσια φορτία και σκοπός τους είναι να κρατάνε το πέλμα σε επαφή με το οδόστρωμα. Το πέλμα είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος του ελαστικού καθώς είναι αυτό που έρχεται σε επαφή με το έδαφος ενώ η επιφάνεια του δεν είναι λεία αλλά φέρει αυλακώσεις οι οποίες διώχνουν το νερό στο βρεγμένο οδόστρωμα και να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη πρόσφυση.
Ο τύπος της γόμας χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις ιδιότητες του πέλματος και συνολικά του ελαστικού. Η μαλακή γόμα προσφέρει καλύτερη οδική συμπεριφορά αλλά έχει μικρότερη διάρκεια ζωής και μικρότερη αντοχή στις καταπονήσεις και την σκληρή χρήση. Τα σύγχρονα ελαστικά δεν διαθέτουν σαμπρέλα (tubeless) και είναι πιο ασφαλή διότι στην περίπτωση τρυπήματος χάνουν προοδευτικά τον αέρα χωρίς να κλατάρουν απότομα. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα ελαστικά έχει να κάνει με τον τύπο run-flat για τα οποία αναφερόμαστε στο γράμμα «ρ».

Έστω ενα ελαστικο 215/55/16:
το 215 ειναι το φαρδος του σε χιλιοστα
το 55 ειναι το προφιλ του δηλαδη το υψος του και σημαινει το 45% του 225 αρα =118,25 χιλιοστα
το 16 ειναι η εσωτερικη διαμετρος σε ιντσες δηλ αρα 16χ25,4=406,4 χιλιοστα

Έστω μια ζαντα 7j 17 ΕΤ47 5/120:
το 8 ειναι το φαρδος της ζαντας σε ιντσες
το 17 ειναι η διαμετρος της ζαντας σε ιντσες
το 47 ειναι το offset σε χιλιοστά
Το offset είναι μια παράμετρος που χρησιμοποιεί ο κατασκευαστής για να φέρει το βάρος που δέχεται ή ζάντα κοντά στο αυτοκίνητο ή να το απομακρύνει από αυτό. Δηλαδή είναι αυτή η παράμετρος που καθορίζει που θα «πατάε黨το αυτοκίνητο πάνω στην ζάντα. Το μέγεθος αυτό είναι η διαφορά του μισού πλάτους της ζάντας (rim width) από την απόσταση του πίσω μέρους της (backspace) μέχρι το κέντρο της. Το offset μπορεί να είναι θετικό , αρνητικό ή μηδενικό.
Με λιγα λογια Το offset δείχνει πόσο απέχει το κέντρο του ελαστικού από το σημείο στήριξης του τροχού.
το 5 ειναι ο αριθμος των μπουλονιων
το 120 είναι σε mm η απόσταση μεταξύ των τρυπών, αν τα κέντρα τους ήταν σε ευθεία με το κέντρο της ζάντας

Πηγή: https://www.caroto.gr/2009/02/13/%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac/ & https://www.tapatalk.com/groups/ferozaclub/4-4-t1579.html

Περιεχόμενα