Εισάγετε λέξη/όρο:

Κατηγορίες

Αυτοφερόμενο σασί (Μονοκόκ – Unibody)

Θέση:
< Όλα τα περιεχόμενα

Τύπος αυτοφερόμενου πλαισίου με εξαιρετικά μεγάλο βαθμό δυσκαμψίας. Αποτελείται από λεπτά χαλύβδινα ελάσματα ή από φύλλα ανθρακονήματος τα οποία συγκολλούνται με ειδικές ρητίνες ή κάποια άλλη τοξική κόλλα σχηματίζοντας το πλαίσιο του αμαξώματος. Η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται στα μονοθέσια της F1 και βρίσκει εφαρμογή σε ακριβά σπορ αυτοκίνητα παραγωγής όπως είναι οι Lotus.

Αμάξωμα μονοκόκ, δηλαδή ενιαίο δομικό σύνολο, με το εξωτερικό περίβλημα να συγκρατεί την υπόλοιπη κατασκευή. Αντιθέτως, σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα της τότε εποχής βασίζονταν σε ένα ξεχωριστό δάπεδο, σχήματος σκάλας, πάνω στο οποίο χτιζόταν το αμάξωμα, μια διάταξη γνωστή ως «αμάξωμα τύπου σκάλας» ή κοινώς «χτιστό». Το αμάξωμα τύπου μονοκόκ (σασί monocoque, ενώ στις ΗΠΑ αναφέρεται ως unibody, δηλαδή ενιαίο αμάξωμα), γνωστό και ως αυτοφερόμενο, συγχωνεύει τις δύο διαδικασίες σε μία και έχει ως αποτέλεσμα ένα ελαφρύτερο όχημα, με χαμηλότερο κέντρο βάρους, επιτυγχάνοντας σημαντική βελτίωση στην οδική συμπεριφορά και στο κράτημα στο δρόμο και, κατ’ επέκταση, στην άνεση και την ασφάλεια των επιβατών. Η μέθοδος της αυτοφερόμενης κατασκευής του σασί, χρησιμοποιείται τώρα για το σύνολο σχεδόν των αυτοκινήτων, αν και η «χτιστή» κατασκευή πλαισίου εξακολουθεί να είναι ακόμα και σήμερα κατάλληλη για μεγαλύτερα οχήματα, όπως φορτηγά και ορισμένα μεγάλα SUV.

Πηγή: https://www.caroto.gr/2009/02/12/%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%ba%cf%8c%ce%ba/ & https://el.wikipedia.org/wiki/Citro%C3%ABn_Traction_Avant

Περιεχόμενα