Lexus – RX 300 I

Το RX χτίστηκε πάνω σε σασί unibody. Ο εξωτερικός σχεδιασμός του δεν ήταν χαρακτηριστικός των υπαρχόντων τετράθυρων οχημάτων κατά την εισαγωγή του. Μεταξύ των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών, το όχημα είχε εμπρόσθια τριγωνικά παράθυρα, πλευρικούς καθρέφτες που έχουν τοποθετηθεί στην πόρτα, μια πίσω πόρτα με αεροτομή και διαφανή μπροστινά και πίσω καλύμματα φωτών με στρογγυλούς φανούς. Ο συνδυασμός εξωτερικού χρώματος ήταν δίχρωμος, με τον προφυλακτήρα και το κάτω μέρος σε ένα γκρι χρώμα. Το τετρακύλινδρο που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο του 1997 μαζί με τις εκδόσεις V6 από το Toyota Harrier, ήταν διαθέσιμο σε κίνηση εμπρός τροχούς και σε τετρακίνηση. Το 2,2 L μοτέρ παρήγαγε 137 hp. Και τα δύο μοντέλα ήταν εξοπλισμένα με αυτόματο κιβώτιο 4 ταχυτήτων.

Ένα σχετικά νεοφερμένο μοντέλο στην ελληνική. Ένα SUV πολυτελείας. Πεντάθυρο με πλούσιους χώρους, μόνιμη κίνηση στους τέσσερις τροχούς και δυνατό κινητήρα 3,0 λίτρων. Το αυτοκίνητο της Lexus διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που ζητά κάποιος από ένα τζιποειδές πολυτελείας. Εξωτερικά η εμφάνισή του είναι αρκετά ελκυστική με πλούσιες καμπύλες επιφάνειες. Εκείνο που προκαλεί πάντως, είναι ότι αυτές οι εξωτερικές γραμμές, έχουν αρκετές σπορτίβ πινελιές. Οι ίδιες πινελιές υπάρχουν και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, με πέντε άνετα καθίσματα και έναν αρκετά ικανοποιητικό χώρο για τις αποσκευές.

Η συνολική ιδέα του RX 300, η οποία προσδιόρισε τις ιδιότητες SUV σε ένα όχημα στο δρόμο, βασίστηκε σε έρευνα αγοράς που διαπίστωσε ότι μόνο το 7% των ιδιοκτητών SUV οδήγησαν εκτός δρόμου. Το εσωτερικό RX 300 διαθέτει δερμάτινη επένδυση, δύο σειρές καθισμάτων και μια πίσω περιοχή φορτίου που θα μπορούσε να κρυφτεί κάτω από ένα κάλυμμα tonneau. Πάντως η τιμή το κάνει δυσπρόσιτο για την πλειοψηφία των καταναλωτών στην ελληνική αγορά.

Μοντέρνα σχεδίαση.
Καλή ποιότητα.
Πλήρης εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας.
Συμπεριφορά στον δρόμο.

Τιμή αγοράς.
Κατανάλωση.
Μέτρια ευελιξία.

Κυβισμός (κ.εκ.)2.995
Ισχύς (PS)201
Μέγιστη ταχύτητα (χλμ/ώρα)180
Επιτάχυνση 0-100 (χλμ/ώρα)9,2
Μέση κατανάλωση (λιτ./100χλμ)13,0
Αριθμός θυρών5
Αριθμός θέσεων5
Τιμή σε ευρώ75.600
Τιμή σε δραχμές25.761.000

Euro NCAP:
Προσωπικό σχόλιο: Όχι και άσχημο για 1ο 4×4 μοντέλο της εταιρίας.

Πηγή: Auto Νέα, Τεύχος 402