Ssang Yong – Actyon

Ένα κλασικό τετρακίνητο, μεταμφιεσμένο σε υπερυψωμένο coupe. Είναι ικανότατο, οικονομικό και έτοιμο για κάθε off road περιπέτεια.
Είναι σαν ένα σχέδιο αυτοκινήτου να έψαχνε ένα λόγο ύπαρξης. Η καινοτόμα γραμμή του Actyon προκάλεσε μικτές αντιδράσεις στην αγορά, όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά – αν και στη συνέχεια έφτασε στο σημείο ακόμα και να αντιγραφεί. Πάντως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως πάνω από όλα ήταν ένα τολμηρό βήμα από την κορεατική εταιρεία, η οποία ούτως ή άλλως μας είχε συνηθίσει σε «ιδιαίτερα» σχήματα.
Ακόμα πιο ενδιαφέρων είναι ο συνδυασμός του φουτουριστικού design με τα κλασικά μηχανικά μέρη. Το Actyon ναι μεν δείχνει σύγχρονο, όμως βασίζεται σε παραδοσιακές μηχανικές λύσεις, όπως το ξεχωριστό ατσάλινο πλαίσιο, ο άκαμπτος πίσω άξονας και η τετρακίνηση με κιβώτιο μεταφοράς.
Η κονσόλα έχει μια ελαφριά κλίση προς τα αριστερά, δίνοντας περισσότερο οδηγοκεντρικό χαρακτήρα, όμως μέχρι εκεί. Η συνολική αίσθηση που σου αφήνει είναι γλυκόπικρη, με τα σκληρά πλαστικά και τη μέτρια συναρμογή να χαλάνε τη συνταγή. Τουλάχιστον τα μεγάλα μπουτόν πίσω από το τιμόνι μπορεί να μην είναι όμορφα, είναι όμως εργονομικά.

Εκτός από το logo της Ssangyong, οι παρατηρητικοί θα προσέξουν πάνω στα μοντέλα της κορεατικής εταιρείας, το χαρακτηριστικό Licensed by Mercedes-Benz. Δε λέω, καλή ως προωθητική ενέργεια, με υποσχέσεις για αξιοπιστία και πληθώρα ανταλλακτικών, όμως μέχρι εκεί. Οι κινητήρες που έχουν παραχωρηθεί στη Ssangyong έχουν αρκετά χρονάκια στην πλάτη τους. Η ίδια η γερμανική εταιρεία τους έχει παροπλίσει, λόγω απόδοσης, κατανάλωσης και ρύπων.

Το κορεάτικο SUV με την αλλόκοτη εμφάνιση και την κατ’ επιλογή τετρακίνηση κυκλοφόρησε λίγο πριν από τις γιορτές στην ελληνική αγορά. Κινείται από έναν πετρελαιοκινητήρα 2 λίτρων που αποδίδει 141 ίππους και έναν βενζινοκινητήρα 2,3 λίτρων που αποδίδει 150 ίππους. Το εσωτερικό είναι δανεισμένο από το μεγαλύτερο Kyron ενώ οι τιμές ξεκινούν από τα 26.950 ευρώ

Κυβισμός (κ.εκ.)1.998 (D)2.295
Ισχύς (PS)141150
Μέγιστη ταχύτητα (χλμ/ώρα)163164
Επιτάχυνση 0-100 (χλμ/ώρα)14,112,2
Μέση κατανάλωση (λιτ./100χλμ)7,811,5
Αριθμός θυρών55
Αριθμός θέσεων55
Τιμή σε ευρώ29.99026.950
Τιμή σε δραχμές10.219.0929.183.212

Euro NCAP:
Προσωπικό σχόλιο: Το μικρό “ξεχωριστό” Kyron.

Πηγή: Tripassion Motor Τεύχος 02 & https://www.drive.gr/test-drives/dokimes/supertest-ssangyong-actyon-23