Renault – Koleos I

Το πρώτο Crossover αυτοκίνητο της γαλλικής φίρμας αποτελεί προϊόν συνεργασίας των εταιρειών Renault, Nissan και Samsung, με το συνολικό αποτέλεσμα να έχει τα προσόντα για να διεκδικήσει μία ισχυρή θέση στην άκρως ανταγωνιστή κατηγορία, αυτή των SUV. Το πρώτο στοιχείο που αντιλαμβάνεται κανείς εισερχόμενος στο θάλαμο επιβατών του Koleos, είναι η πολύ καλή ορατότητα προς τα εμπρός και τα πλαϊνά, κάτι στο οποίο συμβάλλουν με τη σειρά τους, εκτός από τα μεγάλα παράθυρα, και τα ψηλά τοποθετημένα καθίσματα σε σχέση με την πιο χαμηλή θέση του ταμπλό. Στο πίσω τμήμα της καμπίνας υπάρχει ικανοποιητικό πλάτος και αέρας για τα γόνατα, όχι όμως και για το κεφάλι στην έκδοση με την ηλιοροφή. Για τις αποσκευές ο αντίστοιχος χώρος έχει ωφέλιμο όγκο 450 λτ., τα οποία αυξάνονται στα 1.380 λτ. με την εύκολη αναδίπλωση του πίσω καθίσματος και της πλάτης του συνοδηγού.

Εντός ασφάλτου το νέο 4×4 της γαλλικής φίρμας παρουσιάζεται ασφαλές με σίγουρο «πάτημα», χωρίς να δημιουργεί στον οδηγό τάσεις ανασφάλειας, ακόμα και όταν διαπερνά διαδοχικές ανωμαλίες. Eκτός δρόμου, το νέο Crossover της Renault εκπλήσσει ευχάριστα, αφού δεν προορίζεται μόνο για πατημένο χώμα, όπου είναι σε θέση να κινηθεί σβέλτα και άνετα, ενώ παράλληλα δεν ταλαιπωρεί τον οδηγό του, μεταφέροντας κραδασμούς στο τιμόνι. Η εξελιγμένη τετρακίνηση και οι αυξημένες γωνίες προσέγγισης και διαφυγής του δίνουν τη δυνατότητα να προσπελάσει πιο δύσβατες εδαφικές ανωμαλίες, ωστόσο στα πιο κακοτράχαλα κομμάτια αυτό που ενοχλεί κάπως, είναι ότι ακούγονται χτυπήματα από την ανάρτηση.

Όπως αναφέραμε, το σύστημα τετρακίνησης του Koleos προέρχεται από τη Nissan, η οποία -αν μη τι άλλο- έχει μακροχρόνια παράδοση και τεχνογνωσία στα 4×4. Σε κανονικές συνθήκες, το νέο Crossover της Renault μπορεί να είναι μόνο προσθιοκίνητο (2WD), ενώ ο οδηγός μέσω του σχετικού διακόπτη στη βάση της κεντρικής κονσόλας μπορεί να επιλέξει την αυτόματη μετάδοση της κίνησης (AUTO) ή το «κλείδωμα» της τετρακίνησης (LOCK). Στο AUTO, ανάλογα τις συνθήκες πρόσφυσης, μπορεί να μεταφερθεί έως το 50% της ροπής στον πίσω άξονα, ενώ στο LOCK η αναλογία είναι μόνιμα 50:50. Παράλληλα, το Koleos εφοδιάζεται με το σύστημα ελέγχου κατάβασης (Hill Descent Control), το οποίο σε κατηφόρες με κλίση από 10% και άνω διατηρεί μία σταθερή ταχύτητα έως 7 χλμ./ώρα, χωρίς να γίνεται χρήση του φρένου. Αντίστοιχα, το Hill Start Assist δεν αφήνει το αυτοκίνητο για 3 δλ. να κυλήσει σε μια ανηφόρα με κλίση άνω των 10 μοιρών, βοηθώντας τον οδηγό στο ξεκίνημα. Για την κίνηση του Koleos υπάρχει μόνο ένας κινητήρας βενζίνης, αυτός των 2,5 λτ., με απόδοση 170 ίππων, ο οποίος προέρχεται και αυτός με τη σειρά του από το X-Trail.

Κυβισμός (κ.εκ.)2.4881.995 (D)
Ισχύς (PS)170173
Μέγιστη ταχύτητα (χλμ/ώρα)187191
Επιτάχυνση 0-100 (χλμ/ώρα)9,99,9
Μέση κατανάλωση (λιτ./100χλμ)9,47,5
Αριθμός θυρών55
Αριθμός θέσεων55
Τιμή σε ευρώ32.900
Τιμή σε δραχμές11.210.675

Euro NCAP: https://www.euroncap.com/en/ratings-rewards/latest-safety-ratings/en/results/renault/koleos/15773
Προσωπικό σχόλιο: Πιθανώς η 1η επιτυχημένη απόπειρα μετά το RX-4.

Πηγή: http://www.4x4mag.gr/news/preview_news.asp?news_data_id=70102&news_category_id=&category_id=72