China Motors – Grand Tiger (ZXAuto)

Η China Motors ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό τη διάθεση του Pick-Up με την ονομασία Grand Tiger, της εταιρείας ZX Auto, σε έκδοση με διπλή καμπίνα, με επιλογή κίνησης στους 2 ή στους 4 τροχούς και αρκετά προσιτές τιμές οι οποίες ανέρχονται στα 17.600 και 19.900 ευρώ αντίστοιχα. Mε τιμή που δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, πετρελαιοκινητήρα 2,5 λίτρων, απόδοσης 163 ίππων και πλήρη βασικό εξοπλισμό, το διπλοκάμπινο Grand Tiger αποτελεί μια νέα πρόταση στην κατηγορία των Pick-Up. Σαφέστατα το στοιχείο το οποίο κάνει το Grand Tiger να ξεχωρίζει είναι η αρκετά προσιτή τιμή του, η οποία συνδυάζεται με αρκετά πλούσιο βασικό εξοπλισμό, ικανοποιητικές μεταφορικές δυνατότητες και καλές κυρίως εκτός δρόμου- επιδόσεις, καθώς και ευχάριστη σχεδίαση τόσο στο εξωτερικό, με τη «επιθετική» μάσκα και τα καλαίσθητα φωτιστικά σώματα να ξεχωρίζουν, όσο και στο εσωτερικό του οχήματος, λόγω των αποχρώσεων οι οποίες έχουν επιλεγεί. Ο εσωτερικός διάκοσμος του Grand Tiger με την πρώτη ματιά κρίνεται ως αρκετά ευχάριστος και «ζωντανός», χάρη στις μπεζ καφέ αποχρώσεις του σαλονιού και τις επενδύσεις στο χρώμα του αλουμινίου, εμφανίζοντας όμως παράλληλα λιτή αισθητική και σχετικά μέτρια ποιότητα υλικών, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κατά μήκος του ταμπλό. Η εργονομία και η πρακτικότητα βρίσκονται σε καλό επίπεδο, η θέση οδήγησης είναι ψηλή, ο πίνακας των οργάνων αρκετά ευανάγνωστος, ενώ το διπλοκάμπινο Pick-Up έχει τη δυνατότητα μεταφοράς έως και 5 επιβατών, με σχετική άνεση και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και ABS με EBD, υδραυλικό τιμόνι, ζάντες αλουμινίου, προβολείς ομίχλης, αερόσακοι οδηγού/ συνοδηγού, ράδιο-CD, κλιματισμός, park control, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός/ πίσω, ηλεκτρικοί καθρέπτες και κλειδαριές, κ.α.. Οι μεταφορικές δυνατότητες του Grand Tiger κρίνονται ικανοποιητικές, καθώς ο κινέζος εκπρόσωπος της ZX Auto έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 1.005 κιλών ωφέλιμου φορτίου (με διαστάσεις χώρου φόρτωσης 1.400χλστ. x 1.505χλστ x 480χλστ), τιμή η οποία το κατατάσσει κοντά στον μέσο όρο σε σχέση με τα υπόλοιπα διπλοκάμπινα Pick-Up της κατηγορίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η επένδυση του χώρου φόρτωσης ανήκει στο βασικό εξοπλισμό. To Pick-Up της ZX Auto κινείται πιο άνετα σε εκτός δρόμου διαδρομές, ενώ η ανάρτησή του αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός και άκαμπτο άξονα πίσω, με φύλλα σούστας.

Εν κινήσει σε ασφάλτινα οδοστρώματα, οι αναπηδήσεις από τον πίσω άξονα είναι αισθητές και τα φρένα επιδεικνύουν μέτρια συμπεριφορά και αίσθηση. Ωστόσο όπως ήδη προαναφέραμε, εκτός δρόμου δικαιολογεί την ονομασία του (Grand Tiger!), επιδεικνύοντας πολύ καλή συμπεριφορά χάρη και στην ικανή τετρακίνηση, η οποία εμπλέκεται μέσω περιστροφικού χειριστηρίου, καθώς και της δυνατότητας επιλογής κοντών σχέσεων (2H, 4H και 4L). Ο 2,5λιτρος πετρελαιοκινητήρας, ο οποίος προέρχεται από την ιταλική εταιρεία VM Motori, αποδίδει 163 ίππους και διακρίνεται για την καλή ροπή που εμφανίζει από τις χαμηλές στροφές, στοιχείο σημαντικό τόσο σε εντός όσο κυρίως- και σε εκτός δρόμου διαδρομές, ενώ κινεί το Grand Tiger άνετα και σε αρκετά σβέλτους ρυθμούς, δίνοντας στον οδηγό και στους επιβαίνοντες μια αίσθηση άνεσης. «Συνεργάζεται» με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων, το οποίο εμφανίζει κοντή κλιμάκωση, ενώ ο επιλογέας είναι σφιχτός.

Κυβισμός (κ.εκ.)2.499 (D)
Ισχύς (PS)143
Μέγιστη ταχύτητα (χλμ/ώρα)185
Επιτάχυνση 0-100 (χλμ/ώρα)13,1
Μέση κατανάλωση (λιτ./100χλμ)8,2
Αριθμός θυρών4
Αριθμός θέσεων5
Τιμή σε ευρώ19.900
Τιμή σε δραχμές6.780.925

Euro NCAP:
Προσωπικό σχόλιο: Μοιάζει πολύ με το Mazda BT-50.

Πηγή: http://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/94892.asp