Lada – 4×4 Urban (Niva Urban)

2006-

Το LADA 4×4 Urban είναι μια νέα έκδοση του LADA 4×4 (πρώην LADA Niva), του διασημότερου μοντέλου της LADA αλλά και της Ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας γενικότερα. To LADA 4×4 παράγεται τα τελευταία 38 χρόνια και έχει πολλούς πιστούς φίλους ανά τον κόσμο και φυσικά στη χώρα μας. Θεωρείται ο πρωτοπόρος των SUV αφού είναι το πρώτο μοντέλο της κατηγορίας με αυτοφερόμενο αμάξωμα, εξελιγμένη ανάρτηση με ελικοειδή ελατήρια, αλλά και μόνιμη τετρακίνηση με τρία διαφορικά, με δυνατότητα κλειδώματος του κεντρικού. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν αμέσως καθιερώθηκε στους αγώνες αντοχής τύπου Dakar πριν ακόμα καθιερωθεί η τετρακίνηση στον κόσμο των αγώνων ράλι. Παράλληλα με την είδηση της εξαγοράς από τη Renault-Nissan του 67,1% των μετοχών της AvtoVAZ, η ρώσικη εταιρεία παρουσίασε την ανανεωμένη -Urban- εκδοχή του αειθαλούς Lada Niva. Το LADA 4×4 Urban αποτελεί σύγχρονη, αστική άποψη του μοντέλου, η οποία προσφέρεται για καθημερινή χρήση στην πόλη.

Το LADA 4×4 Urban αποτελεί σύγχρονη, αστική άποψη του μοντέλου, η οποία προσφέρεται για καθημερινή χρήση στην πόλη. Η βελτιωμένη ηχομόνωση, το αναβαθμισμένο εσωτερικό με τις ηλεκτρικές ευκολίες αλλά και η μοντέρνα εμφάνιση συνηγορούν σε αυτό. Από την άλλη, η μόνιμη τετρακίνηση, η δυνατότητα κλειδώματος του κεντρικού διαφορικού, αλλά και η μεγάλη απόσταση από το έδαφος παραμένουν ο απόλυτος σύμμαχος όταν η άσφαλτος τελειώνει. Δυνατό και πρακτικό – αντέχει τα πάντα. Εδώ οι γνώστες συμφωνούν ότι το Lada Niva είναι απλό αλλά χαρακτηρίζεται για τις κορυφαίες επιδόσεις εκτός δρόμου . Η κοντή καρότσα του το κάνει ένα αυτοκίνητο χωρίς όρια. Το ABS , το αντικραδασμικό νέο στυλ, ο καινούριος συμπλέκτης και η νέα τεχνολογία πεταλούδας γκαζιού είναι μόνο λίγα από τα πολλά νέα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Lada Niva Euro 6. Η Lada Avtovaz κατανοώντας τις απαιτήσεις του κοινού της για ένα σκληροτράχηλο offroad όχημα με την άνεση ενός Suv δημιούργησε ένα τελείως καινούριο μοντέλο διατηρώντας τις βασικές αρχές του Lada Niva παράλληλα όμως προχώρησε στην αλλαγή – βελτίωση μηχανικών και εσωτερικών μερών του οχήματος με σκοπό την άνεση της οδικής εμπειρίας εντός και εκτός δρόμου.

Το νέο Lada Niva Urban συνδυάζει στυλ ασφάλεια και περιπέτεια Οι πλαστικοί προφυλακτήρες οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι στο νέο σχεδιασμό του οχήματος, οι μαύρες μπετούγιες οι οποίες αντικατέστησαν το χρώμιο στις πόρτες και στις ασφάλειες των παραθύρων, το μεταλλικό χρώμα και οι ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών κάνουν το LADA 4×4 Urban εύκολα να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Το νέο Lada Niva Urban διαθέτει νέο ευδιάκριτο ψηφιακό καντράν με ενδείξεις όπως ψηφιακό ρολόι, ένδειξη θερμοκρασίας (κλπ.) Επίσης νέα κονσόλα η όποια έχει ενσωματωμένες θήκες πολλαπλών χρήσεων αλλά την μονάδα έλεγχου των ηλεκτρικών παραθύρων και το χειριστήριο για τους ηλεκτρικούς καθρέπτες . Στο εσωτερικό κυριαρχεί το νέο υλικό επένδυσης τόσο στις ταπετσαρίες πορτών αλλά και πίσω στα καλύμματα θόλων Η καμπίνα διαθέτει επένδυση οροφής με ενσωματωμένη πλαφονιέρα. Τέλος το σαλόνι έχει πλέον την λεπτομέρεια της ραφής στην επένδυση των καθισμάτων . Μεγάλο και λειτουργικό Πορτ παγκαζ που δίνει εύκολη πρόσβαση για φόρτωση.

Κυβισμός (κ.εκ.)1.6901.690
Ισχύς (PS)8383
Μέγιστη ταχύτητα (χλμ/ώρα)142137
Επιτάχυνση 0-100 (χλμ/ώρα)17,019,0
Μέση κατανάλωση (λιτ./100χλμ)9,79,9
Αριθμός θυρών3 5
Αριθμός θέσεων4 5
Τιμή σε ευρώ9.99011.990
Τιμή σε δραχμές3.404.0924.085.592

Euro NCAP:
Προσωπικό σχόλιο: Όμορφες οι νέες ανέσεις αλλά παραμένει εκτός ανταγωνισμού λόγω παλαιότητας (Τιμές από ευρωπαϊκές χώρες).

Πηγή: https://www.ladagroup.gr/el/new-model/lada-niva-epivatiko-ih-urban & https://www.caranddriver.gr/nea_montela/arthro/neo_lada_4x4_urban_video-7363031/