Lada – Xray/Xray Cross

Το Lada XRAY άρχισε τις πωλήσεις στην Ρωσία το 2016. Το υψηλό hatchback είναι βασισμένο στο Dacia Sandero Stepway, αλλά είναι τελείως διαφορετικό τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό του. Το LADA XRAY είναι διαθέσιμο στην αγορά με τρείς διαφορετικές εκδόσεις κινητήρα. Η κάθε έκδοση επιτρέπει την επιλογή του LADA XRAY σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ενδιαφερόμενου αγοραστή. Ο κινητήρας των 106 h.p. είναι εξοπλισμένος με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων ενώ αυτός με τα 122 hp. είναι εξοπλισμένος με αυτοματοποιημένο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων (AMT). Μετάδοση. Το AMT συνδυάζει τη λειτουργικότητα του χειροκίνητου και του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων και είναι σχεδιασμένο για τις συνθήκες της Ρωσίας, γι ‘αυτό και η απόδοσή του δεν επηρεάζεται από την εξωτερική θερμοκρασία. Το AMT έχει πλήρη λειτουργικότητα του χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων, συμπεριλαμβανομένου του φρεναρίσματος του κινητήρα. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες παραλλαγές της μετάδοσης, το ΑΤΜ εξοικονομεί καύσιμα, παρατείνει τη διάρκεια ζωής του οχήματος και επιπλέον είναι πιο προσιτό από άλλα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων.

Το LADA XRAY είναι έτοιμο για σκληρές συνθήκες . Η επίστρωση ψευδαργύρου στην εξωτερική επιφάνεια των δύο πλευρών του αμαξώματος, η αντιδιαβρωτική επικάλυψη στο σασί του αμαξώματος και η αύξηση αποστάσεως από το έδαφος έως 195 mm. παρέχουν την δυνατότητα περιπετειώδης οδήγησης. Η λειτουργία ESC είναι υπεύθυνη για την ενεργή ασφάλεια του οχήματος.Το πνευματικό σύστημα εμποδίζει τη μετακίνηση του οχήματος και περιλαμβάνει ορισμένες βασικές επιλογές ασφαλείας:Σύστημα αντιμπλοκαρίσματος φρένων (ABS): Διατηρεί τον έλεγχο του οχήματος σε περίπτωση πέδησης έκτακτης ανάγκης.Σύστημα υποβοήθησης πέδησης (BAS): Σε περίπτωση γρήγορης συμπίεσης του συστήματος πεντάλ φρένων, αυξάνεται αυτόματα η πίεση στις σωληνώσεις πέδησης, με αποτέλεσμα τη μέγιστη επιβράδυνση του οχήματος.Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (TCS): Επιτρέπει τη δυναμική εκκίνηση σε ολισθηρή και ανομοιογενή οδοστρώματα και σε περίπτωση ολίσθησης ενός τροχού, το σύστημα αυτό αποκλείει το διαφορικό.Η ηλεκτρονική κατανομή των δυνάμεων πέδησης (EBD) κατανέμει σωστά τις προσπάθειες μεταξύ των αξόνων, αποτρέποντας έτσι τη μετατόπιση.

Η Lada στο πλαίσιο του αναπτυξιακού της πλάνου και της κατασκευής νέων και ποιοτικών μοντέλων, θέλει να προσφέρει συνεχώς το καλύτερο δυνατό στους πελάτες της, οι οποίοι την τιμούν με το βαλάντιό τους. Για το λόγο αυτό προσφέρει για πρώτη φορά το XRAY Cross με CVT κιβώτιο. Κάτι που οφείλεται στον εκμοντερνισμό της μάρκας, η οποία πλέον ενσωματώνει ένα πιο σύγχρονο παρουσιαστικό, αλλά και νέα (για τα δεδομένα της Lada) τεχνολογία. Όπως στην περίπτωση του XRAY Cross, όπου το ρωσικό μικρό crossover θα εξοπλίζεται πλέον και με κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων, το οποίο προσφέρει η ιαπωνική εταιρεία Jatco. Αντίστοιχης φιλοσοφίας κιβώτιο ταχυτήτων χρησιμοποιείται από τη Nissan, αλλά και τη Mitsubishi. Όπως δήλωσε και ανώτατο στέλεχος της μάρκας, το κιβώτιο CVT θα βελτιώσει κατά πολύ την οδική συμπεριφορά του XRAY Cross, η οποία θα είναι αρκετά πιο ευχάριστη εντός των τειχών της πόλης, με το κιβώτιο ταχυτήτων CVT να προσφέρεται με τον βενζινοκινητήρα 1.6 λίτρων 113 ίππων της Renault. Αντίστοιχα το χειροκίνητο 5τάχυτο κιβώτιο διατίθεται με τον 1.8 λίτρων κινητήρα της Nissan, με ισχύ 122 ίππων. Η πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στο Lada XRAY Cross είναι το σύστημα LADA Ride Select, που προσφέρει την επιλογή πέντε διαφορετικών προγραμμάτων οδήγησης. Μέσω αυτού του συστήματος, ουσιαστικά βελτιώνεται η εκτός δρόμου οδική συμπεριφορά, ανάλογα με τον τύπο του οδοστρώματος που θέλει να κινηθεί ο οδηγός. Το σύστημα αυτό βοηθάει το XRAY Cross να κινηθεί με άνεση στο χιόνι, στη λάσπη και το χώμα, ενώ στη λειτουργία Sport το σύστημα ESC έχει όσο το δυνατόν λιγότερη εμπλοκή.

Κυβισμός (κ.εκ.)1.5961.5961.7741.774
Ισχύς (PS)106110122122
Μέγιστη ταχύτητα (χλμ/ώρα)176181185180
Επιτάχυνση 0-100 (χλμ/ώρα)11,411,110,410,9
Μέση κατανάλωση (λιτ./100χλμ)7,26,87,47,5
Αριθμός θυρών5555
Αριθμός θέσεων5555
Τιμή σε ευρώ7.2008.900
Τιμή σε δραχμές2.453.4003.032.675

Euro NCAP:
Προσωπικό σχόλιο: Η τελευταία στήλη αφορά το Cross, οι τιμές είναι από ευρωπαϊκούς καταλόγους.

Πηγή: https://www.ladagroup.gr/el/new-model/lada-xray & https://www.autogreeknews.gr/nea/nea-montela/lada/to-lada-xray-cross-pleon-kai-me-cvt-kivotio