Bmw – iX3

Το πρώτο ηλεκτρικό SUV μπαταρίας της BMW είναι ένα αυτοκίνητο το οποίο εντυπωσιάζει, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Έχει ισχύ 286 ίππους, προσφέρει έως 460 χλμ. πραγματική αυτονομία, εφοδιάζεται με ένα προσαρμοζόμενο σύστημα ανάκτησης ενέργειας και μπορεί να φορτιστεί σε λίγα περισσότερα από 30 λεπτά, έως το 80% της χωρητικότητα των μπαταριών της.Η BMW πρόσθεσε στη γκάμα της X3 την αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση iX3, η οποία κατασκευάζεται στην Κίνα. Εξωτερικά η ηλεκτρική iX3 διαφοροποιείται από τις εκδόσεις συμβατικής τεχνολογίας με ορισμένες ιδιαίτερες πινελιές, όπως για παράδειγμα τους μικρότερους αεραγωγούς και την κλειστή πλέον επιφάνεια εντός του πλαισίου που οριοθετεί το χαρακτηριστικό «νεφρό» στο κέντρο της μάσκας. Το τελευταίο διαθέτει μπλε σχεδιαστικά στοιχεία, ενώ τα δύο τμήματά του δεν είναι ανεξάρτητα, αλλά ενώνονται δημιουργώντας ενιαίο σύνολο.

Στις σχεδιαστικές ιδιαιτερότητες του ηλεκτροκίνητου SUV περιλαμβάνονται επίσης οι αεροδυναμικά σχεδιασμένες ζάντες ελαφρού κράματος για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ στο πίσω μέρος εντοπίζεται η διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες Χ3 στους μπλε χρώματος διαχύτες, που έχουν ενσωματωθεί στο κάτω τμήμα του προφυλακτήρα.
Εντός της iX3 μας υποδέχεται η γνωστή ατμόσφαιρα της Χ3, τόσο σχεδιαστικά όσον και ποιοτικά. Ωστόσο και εδώ υπάρχουν σε διάφορα σημεία μπλε διακοσμητικά στοιχεία ως σήμα κατατεθέν, ενώ είναι στάνταρ το ψηφιακό κόκπιτ και το αναβαθμισμένο σύστημα πολυμέσων με δυνατότητες συνεχούς update από την εταιρεία.
Η iX3 είναι η πρώτη BMW με τον ηλεκτροκινητήρα πέμπτης γενιάς της εταιρείας, ο οποίος συμβιώνει σε ένα κέλυφος μαζί με το αυτόματο σαζμάν και τα σημαντικότερα ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ αποδίδει 286 ίππους ισχύ και μία μέγιστη ροπή στρέψης της τάξης των 400 Nm. Χάρη σε αυτές τις προδιαγραφές παραμένει η ηλεκτροκίνητη iX3 ένα γνήσιο τέκνο της BMW και το κορυφαίο πράσινο SUV της κατηγορίας του όσον αφορά στην αίσθηση οδήγησης στον δρόμο, όπου ισορροπεί ιδανικά μεταξύ σπορτίφ συμπεριφοράς και άνεσης.

Μεγάλη συμβολή σε αυτό έχει το καινοτόμο σύστημα ανάκτησης ενέργειας, που «διαβάζει» όλα τα απαιτούμενα δεδομένα –όπως π.χ. το ιστορικό κίνησης τα τελευταία χιλιόμετρα, την τοπογραφία της διαδρομής, την επερχόμενη κίνηση, κλπ.- οπότε προσαρμόζει ανάλογα και την ένταση επιβράδυνσης του αυτοκινήτου όταν παίρνεις το πόδι από το γκάζι. Ετσι φρενάρει όσο χρειάζεται και γλιτώνεις από το ενοχλητικό «γονάτισμα» της ταχύτητας που βιώνεις σε ανάλογες περιπτώσεις στα υπόλοιπα ηλεκτρικά μοντέλα. Υπάρχει πάντως και η δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών προγραμμάτων διαφορετικής έντασης ανάκτησης ενέργειας, για όσους το επιθυμούν. Ταυτόχρονα, εξοικονομείται χάρη σε αυτό το σύστημα ενέργεια με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται η iX3 κορυφαία και σε αυτόν τον τομέα και να μπορεί να προσφέρει πραγματικές αυτονομίες της τάξης έως και των 460 χιλιομέτρων. Αυτό το διαπιστώσαμε και κατά το test drive επί γερμανικού εδάφους, όπου το ηλεκτροκίνητο SUV έδειχνε ανεξάντλητο σε ενέργεια παρότι το «διακοσαρίσαμε» σε…ενεργοβόρα σημεία της αούτομπαν χωρίς όριο ταχύτητας. Η εντυπωσιακή σβελτάδα της νέας BMW iX3 αποτυπώνεται και στις εργοστασιακές μετρήσεις με τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε μόλις 6,8’’ και να κρίνονται απολύτως ρεαλιστικά με βάση την πρώτη εμπειρία μας με το αυτοκίνητο.

Κυβισμός (κ.εκ.) ή kWh80 (E)
Ισχύς (PS)286
Μέγιστη ταχύτητα (χλμ/ώρα)180
Επιτάχυνση 0-100 (χλμ/ώρα)6,8
Μέση κατανάλωση (λιτ./100χλμ ή kWh/100χλμ)18,5
Αριθμός θυρών5
Αριθμός θέσεων5
Τιμή σε ευρώ67.900

Euro NCAP:
Προσωπικό σχόλιο: Μάλλον πανάκριβο.

Πηγή: https://www.insider.gr/epiheiriseis/aytokinito/148839/odigoyme-ti-bmw-ix3-pics-vid