Lincoln – Aviator

Το Lincoln Aviator είναι ένα πολυτελές SUV μεσαίου μεγέθους που διατίθεται και πωλείται από τη μάρκα Lincoln της Ford Motor Company. Ένα από τα τέσσερα SUV που προσφέρονται από τη Lincoln, το Aviator βρίσκεται στη δεύτερη γενιά του, με διαστάσεις μεταξύ του Lincoln Nautilus και του Lincoln Navigator σε μέγεθος. Η πρώτη γενιά του Aviator δημιουργήθηκε από το 2003 έως το 2005 από ως μια ανανεωμένη έκδοση του Mercury Mountaineer (η οποία βασίζεται στον Ford Explorer). Μετά το φορτηγό Lincoln Versailles και Lincoln Blackwood, το Aviator ήταν ένα από τα οχήματα με τη μικρότερη παραγωγή που πωλήθηκε ποτέ από τη Lincoln. Για το μοντέλο του 2007, η Λίνκολν επέκτεινε τη χρήση των crossover SUV. το πέντε επιβατών MKX προσέφερε παρόμοιο εξωτερικό αποτύπωμα ενώ το MKT (που κυκλοφόρησε το 2009) προσέφερε τα καθίσματα τριών σειρών του Aviator.

Για το έτος 2020, το Aviator επέστρεψε στη σειρά μοντέλων του Λίνκολν (και πάλι βασισμένο στον Ford Explorer). Για πρώτη φορά σε ένα όχημα μάρκας Λίνκολν, το Aviator προσφέρεται ως υβριδικό plug-in. Το Aviator πρώτης γενιάς συναρμολογήθηκε στην πλέον κλειστή Συνέλευση του Σαιντ Λούις στο Hazelwood, Missouri, μαζί με τον Explorer και το Mountaineer. Το Aviator δεύτερης γενιάς συναρμολογείται στο Chicago Assembly στο Σικάγο του Ιλινόις μαζί με τον Explorer και το Ford Police Interceptor Utility. Το πρωτότυπο Aviator του 2018 σηματοδότησε το ντεμπούτο μιας ολοκαίνουργιας πλατφόρμας οχημάτων για τη Ford Motor Company. ενώ το όχημα είναι πισωκίνητο, έχει σχεδιαστεί για πολλαπλές διατάξεις κινητήρα, συμπεριλαμβανομένων των τετρακίνητων και των εμπροσθιοκίνητων. Η δεύτερη γενιά Aviator μοιράζεται την αρχιτεκτονική της πλατφόρμας με την έκτη γενιά Explorer. Ενώ και πάλι σχετίζεται μηχανικά με τον Explorer, ο Aviator θα έχει το δικό του σχέδιο αμαξώματος. Υιοθετώντας σχεδιαστικά στοιχεία από το Continental και το Navigator, το Aviator υιοθέτησε συντηρητικό εξωτερικό στυλ.

Πηγαίνοντας στο όχημα παραγωγής, πολλά τεχνολογικά χαρακτηριστικά έκαναν το ντεμπούτο τους στο πρωτότυπο Aviator του 2018. Συνδυάζοντας το σύστημα κάμερας του οχήματος με τους συνεχώς ελεγχόμενους αποσβεστήρες, η τεχνολογία Suspension Preview εξετάζει τον δρόμο μπροστά για ανωμαλίες στην επιφάνεια (δηλαδή, λακκούβες), προετοιμάζοντας την ανάρτηση για πρόσκρουση και την επίδρασή της στην οδήγηση του οχήματος. Το κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιείται ως κλειδί επιτρέπει στον οδηγό να οδηγεί χωρίς “κλειδιά”. Η τεχνολογία επιτρέπει στο smartphone του ιδιοκτήτη να λειτουργεί ως το κλειδί του οχήματος, με το πληκτρολόγιο εισόδου χωρίς πόρτα που επιτρέπει την πρόσβαση σε περίπτωση βλάβης της μπαταρίας του τηλεφώνου (το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί με ασύρματη φόρτιση για smartphone). Περιλαμβάνονται πολλές δυνατότητες τεχνολογίας ασφαλείας, με αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης συσκευασίας Lincoln CoPilot360 με ανίχνευση πεζών, σύστημα πληροφοριών τυφλού σημείου με ειδοποίηση διασταυρούμενης κυκλοφορίας, σύστημα διατήρησης λωρίδων, κεντράρισμα λωρίδων, αντίστροφη κάμερα και αυτόματες υψηλές δέσμες. Το Reverse Brake Assist ενεργοποιεί τα φρένα εάν το όχημα εντοπίσει ένα αντικείμενο όταν το κιβώτιο είναι αντίστροφο. Όσον αφορά το υβρικό, η παραγωγή Aviator θα προσφέρει δυνατότητα plug-in hybrid (PHEV), το πρώτο όχημα Lincoln που το έκανε.

Κυβισμός (κ.εκ.)2.967 (4×2)2.967 (4×4)2.967 (H) (4×4)
Ισχύς (PS)400400494
Μέγιστη ταχύτητα (χλμ/ώρα)
Επιτάχυνση 0-100 (χλμ/ώρα)5,65,45,0
Μέση κατανάλωση (λιτ./100χλμ)11,211,84,2
Αριθμός θυρών555
Αριθμός θέσεων777
Τιμή σε ευρώ

Euro NCAP:
Προσωπικό σχόλιο: Πολυτέλεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Lincoln_Aviator