Jeep – Cherokee IV

Αντί να έχει κι αυτό την παραδοσιακή «macho» εμφάνιση, το νέο Cherokee συνδυάζει τα τυπικά χαρακτηριστικά των Jeep (μάσκα με επτά κάθετες μπάρες, γωνιώδεις θόλοι τροχών) με σχεδιαστικά στοιχεία της μόδας, όπως οι καμπύλες γραμμές, οι κοίλες επιφάνειες και τα λοξά πίσω φανάρια (που κάτι μας θυμίζουν…). Το κοντό καπό και ο μακρύς εμπρός πρόβολος μαρτυρούν ότι το νέο Cherokee βασίζεται σε μια προσθιοκίνητη πλατφόρμα με εγκάρσιο κινητήρα που έχει τις ρίζες της στην Alfa Romeo Giulietta.

Υπάρχουν προσθιοκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις. Στις τελευταίες, οι πίσω τροχοί εμπλέκονται και απεμπλέκονται αυτόματα, όπως συνηθίζεται σήμερα για οικονομία καυσίμου. Τα επίπεδα εξοπλισμού είναι δύο, Longitude και Limited, και φιλοδοξούν να δώσουν έναν «premium» αέρα, έτσι ώστε το Cherokee να ανταγωνίζεται τα Audi Q5 και BMW X3 σε χαρακτήρα, έχοντας όμως χαμηλότερη τιμή. Το Trailhawk των 272 ίππων έχει τις κοντές βοηθητικές σχέσεις Active Drive II, που είναι έξτρα στο Limited. Έχει επίσης πίσω διαφορικό που κλειδώνει, το οποίο αποτελεί μέρος του πακέτου Active Drive Lock. Το πακέτο αυτό προσθέτει και μια ρύθμιση Mud στο σύστημα Selec-Terrain, πέρα από τις ρυθμίσεις Auto, Sport, Snow και Mud/Sand των άλλων τετρακίνητων Cherokee (Active Drive I). Το πακέτο Lock περιλαμβάνει επίσης σύστημα Hill Ascent Control για τις ανηφόρες, που συμπληρώνει το Hill Descent Control για τις κατηφόρες, το οποίο περιλαμβάνεται στο πακέτο ΙΙ. Με το Hill Ascent Control ρυθμισμένο στα 5 km/h, το Trailhawk ανέβηκε χωρίς κόπο μια ανηφόρα με κλίση 70%, δείχνοντας πόσο ικανό είναι εκτός δρόμου.

Η αμερικάνικη εταιρεία εισάγει πλέον και στην Ευρώπη το επικαιροποιημένο Jeep Cherokee που έχει ως σημείο αναφοράς μία ανανεωμένη γκάμα κινητήρων ντίζελ και βενζίνης. Σχεδιαστικά, οι στιλίστες της Jeep δεν επενέβησαν στην ούτως ή άλλος διακριτή σιλουέτα του μοντέλου παρά μόνο τονίζοντας με διακριτικές επεμβάσεις συγκεκριμένα σημεία της. Έτσι, μερικώς ανανεωμένη είναι μάσκα και τα φώτα, με τα εμπρός να υιοθετούν σε όλες τις εκδόσεις την τεχνολογία LED, ενώ επεμβάσεις έχουν γίνει και στο σχήμα του καπό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σύστημα μετάδοσης, καθώς πλέον υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας του ανανεωμένου Jeep Cherokee και με κίνηση στους εμπρός τροχούς. Οι τετρακίνητες δε εκδόσεις προσφέρονται με τρία διαφορετικά πακέτα μετάδοσης της κίνησης στους τροχούς. Πιο συγκεκριμένα, το «παρών» δίνει το σύστημα Jeep Active Drive I, που είναι ένα πλήρες, όπως το χαρακτηρίζει η Jeep, σύστημα τετρακίνησης, που δεν απαιτεί καμία επέμβαση από τον οδηγό. Υπό κανονικές συνθήκες, στέλνει όλη τη διαθέσιμη ροπή στους εμπρός τροχούς, ενώ παρακολουθεί την ταχύτητα του μπροστινού και του πίσω άξονα. Εάν το σύστημα εντοπίσει ότι ο εμπρόσθιος άξονας κινείται γρηγορότερα από τον οπίσθιο άξονα, θα μεταφέρει ροπή μέσω της μονάδας μεταφοράς στον πίσω άξονα, έως ότου οι ταχύτητες τους εξισωθούν.

Το σύστημα Jeep Active Drive II προσφέρει ότι και το προηγούμενο με τη διαφορά, όμως, ότι εδώ υπάρχουν και κατ’ επιλογή δυνατότητα υποπολλαπλασιασμού των σχέσεων, με λόγο 2,91:1, που επιτρέπει μεταξύ άλλων αυξημένη ικανότητα αναρρίχησης και ρυμούλκησης. Στη δεύτερη αυτή εκδοχή του συστήματος το «πακέτο» περιλαμβάνει και Hill Descent Control. Ο τρίτος τύπος μετάδοσης, o οποίος φέρει την ονομασία Jeep Active Drive Lock και είναι διαθέσιμος στην Ευρώπη στην έκδοση Trailhawk, προσθέτει στην Active Drive II εκδοχή ένα μπλοκέ πίσω διαφορικό καθώς και το σύστημα Selec-Speed, το οποίο επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει την ταχύτητα κίνησης που επιθυμεί (από 1 έως 9 χλμ./ώρα) όταν το αυτοκίνητο αναρριχάται σε εκτός δρόμου διαδρομές. Τέλος, όλες οι τετρακίνητες εκδόσεις του αυτοκινήτου είναι εφοδιασμένες με το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης Selec-Terrain, το οποίο περιλαμβάνει τα προγράμματα λειτουργίας Auto, Snow, Sport και Sand/Mud.

Κυβισμός (κ.εκ.)1.994 (4×4)2.360 (4×4)3.240 (4×4)2.174 (D) (4×2)2.174 (D) (4×4)
Ισχύς (PS)272180271195195
Μέγιστη ταχύτητα (χλμ/ώρα)206187206205202
Επιτάχυνση 0-100 (χλμ/ώρα)7,210,48,19,18,8
Μέση κατανάλωση (λιτ./100χλμ)9,08,810,06,16,6
Αριθμός θυρών55555
Αριθμός θέσεων55555
Τιμή σε ευρώ 55.40060.400
Τιμή σε δραχμές 18.877.55020.581.300

Euro NCAP: https://www.euroncap.com/en/results/jeep/cherokee/8871 & https://www.euroncap.com/en/results/jeep/cherokee/38542
Προσωπικό σχόλιο: Η δικίνητη έκδοση είναι πολύ περιορισμένη.

Πηγή: https://www.4troxoi.gr/epikairotita/kosmos/premiera-gia-neo-jeep-cherokee & https://www.drive.gr/test-drives/apostoli/odegoyme-neo-jeep-cherokee