Jeep – Grand Cherokee IV

Το νέο Grand Cherokee παρουσιάστηκε το 2014 και χαρακτηρίζεται από κομψή εξωτερική εμφάνιση που διατηρεί τις βασικές γραμμές του προηγούμενου μοντέλου και προσθέτει νέα σχεδίαση στους προφυλακτήρες και τη μάσκα και ανασχεδιασμένα τεχνολογίας LED εμπρός και πίσω. Στο εσωτερικό, εκτός από την αναβαθμισμένη ποιότητα κατασκευής και τους μεγάλους χώρους, αίσθηση κάνει ο νέος πίνακας οργάνων 7”, τεχνολογίας TFT, που είναι στάνταρτ σε όλες τις εκδόσεις και επιτρέπει την άμεση και ευανάγνωστη προβολή σε μια έγχρωμη οθόνη πολλαπλών ενδείξεων όλων των πληροφοριών των συστημάτων του οχήματος (Navigation, Selec-Terrain, Quadra-Lift). Για την ασφάλεια των επιβαινόντων φροντίζουν μεταξύ άλλων οι αερόσακοι οδηγού – συνοδηγού, πλευρικοί και τύπου κουρτίνας, καθώς και ο και αερόσακος γονάτων οδηγού.

Καινούργιο είναι και το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων οκτώ (8) σχέσεων που προσφέρει βελτιωμένη οικονομία καυσίμου, άμεση απόκριση και ομαλότερες και πιο ακριβείς αλλαγές ταχυτήτων. Οι αλλαγές γίνονται και χειροκίνητα, μέσω του νέου λεβιέ ταχυτήτων ή μέσω των ενσωματωμένων μοχλών στο τιμόνι. Tο σύστημα διαχείρισης Selec-Terrain αναβαθμίζει τις ικανότητες τετρακίνησης του νέου Jeep Grand Cherokee. Με 5 προεπιλεγμένες αυτόματες ρυθμίσεις προσαρμόζει το βαθμό πρόσφυσης ώστε να μπορεί ο οδηγός να αντιμετωπίσει την όποια δυσκολία εμφανιστεί στο δρόμο. Η ικανότητα έλξης ενισχύεται επίσης μέσω των συστημάτων Quadra-Trac II ή Quadra-Drive II 4WD. Η αερανάρτηση Quadra-Lift επιτρέπει τον ηλεκτρονικό έλεγχο της εδαφικής ανοχής, βελτιώνοντας τις επιδόσεις του μοντέλου.

Πιστό στην παράδοση της Jeep «πάω παντού», όλα τα τετρακίνητα Grand Cherokee είναι εξοπλισμένα με κοντό κιβώτιο. Κάποια μικρά κομμάτια για 4×4 στη διαδρομή της γνωριμίας μας με το νέο Grand Cherokee, μας έδωσαν μια γεύση του δυναμικού του αυτοκινήτου με τετρακίνηση και το δυναμικό του Selec-Terrain με τις πέντε προκαθορισμένες επιλογές: Snow, Sand, Mud και Rock, συν την επιλογή Auto με αυτόματη προσαρμογή ανάλογα με τις συνθήκες πρόσφυσης. Η αερανάρτηση μπορεί να ρυθμιστεί σε πέντε ύψη, με το μεγαλύτερο να δίνει απόσταση από το έδαφος 28 cm, σε σχέση με το στάνταρ ύψος των 22 cm. Κορυφαίες προδιαγραφές, μολονότι, κάτι που και οι ιθύνοντας της Jeep το πιστεύουν, ο μέσος αγοραστής του Grand Cherokee δεν πρόκειται ποτέ να βάλει το πολυτελές SUV του στην ανάγκη να τις χρησιμοποιήσει.

Κυβισμός (κ.εκ.)3.6045.6542.987 (D)
Ισχύς (PS)294364241
Μέγιστη ταχύτητα (χλμ/ώρα)206225202
Επιτάχυνση 0-100 (χλμ/ώρα)9,18,78,2
Μέση κατανάλωση (λιτ./100χλμ)13,114,78,3
Αριθμός θυρών555
Αριθμός θέσεων555
Τιμή σε ευρώ71.888
Τιμή σε δραχμές24.495.836

Euro NCAP: https://www.euroncap.com/en/results/jeep/grand-cherokee/10976
Προσωπικό σχόλιο: Σταμάτησε να εισάγεται στην Ελλάδα πλέον.

Πηγή: https://www.drive.gr/test-drives/apostoli/jeep-grand-cherokee-30-v6-crd-ecodiesel & https://www.gocar.gr/cars/JEEP/GRAND_CHEROKEE/2014/