Ford – Puma II

Δύο σημαντικές εξελίξεις επηρεάζουν τις σημερινές τάσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία και όλοι οι κατασκευαστές εστιάζουν το πρόγραμμα των νέων μοντέλων τους γύρω από αυτές. Η πρώτη είναι η ραγδαία ανάπτυξη της κατηγορίας των μικρών crossover και SUV και η δεύτερη είναι η βαθμιαία στροφή προς την ηλεκτροκίνηση. Αναβιώνοντας το όνομα Puma σε ένα νέο μοντέλο με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό από το ομώνυμο μικρό κουπέ του παρελθόντος, η Ford προσαρμόζεται και στις δύο. Αφενός το νέο Puma είναι ένα μικρό υπερυψωμένο crossover, που προσπαθεί να συνδυάσει την κομψότητα του κουπέ σχήματος με την πρακτικότητα των SUV. Αφετέρου το αυτοκίνητο λανσάρεται σε δύο ήπιες υβριδικές εκδόσεις. Το Fiesta Active είναι ένα απλό crossover, για όσους επιθυμούν μόνο την υπερυψωμένη θέση οδήγησης σε ένα συμβατικό αμάξωμα, το Ecosport είναι ένα SUV πιο κοντά στην λογική των εκτός δρόμου, με αμάξωμα αντίστοιχου σχήματος, μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος και ύπαρξη στη γκάμα του και τετρακίνητης έκδοσης και το Puma τοποθετείται ανάμεσά τους, αφού δεν είναι τετρακίνητο, αλλά είναι πιο ψηλό από το Fiesta και με αμάξωμα που προσπαθεί να συνδυάσει την κομψότητα με την πρακτικότητα. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι σημαντική συμβολή στη δημιουργία του Puma είχε ένας ακόμα Έλληνας από αυτούς που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ο Γιώργος Σαριδάκης, διευθυντής εξωτερικής και εσωτερικής σχεδίασης στη Ford Ευρώπης.

Το αυτοκίνητο έχει μήκος 4,186 μ. και μεταξόνιο 2.588 χιλιοστών (95 χιλιοστά μεγαλύτερο από αυτό του Fiesta), προσφέροντας καλούς χώρους για τέσσερις επιβάτες, όπως περιμένει κανείς από όλα τα αυτοκίνητα της κατηγορίας, που χρησιμοποιούνται πλέον ως οικογενειακά μεταφορικά μέσα. Σ’ αυτό συντελεί ακόμα περισσότερο ο μεγάλος χώρος αποσκευών που φτάνει τα 456 λίτρα, προσφέροντας ταυτόχρονα αρκετή ευελιξία στη διαμόρφωσή του με προσαρμογή του δαπέδου του. Η πρακτικότητα μάλιστα του αυτοκινήτου ενισχύεται και από το γεγονός ότι θα προσφέρεται προαιρετικά και με ηλεκτρική πίσω πόρτα, που ανοίγει με την κίνηση του ποδιού. Χαρακτηριστικό στοιχείο του αυτοκινήτου, που η Ford έχει κατοχυρώσει με ευρεσιτεχνία, είναι επίσης η εύκαμπτη «εταζέρα» πίσω, που στηρίζεται στην πίσω πόρτα και όχι σε «οδηγούς» στα πλαϊνά του πορτ μπαγκάζ που μειώνουν το εσωτερικό πλάτος. Τέλος, στο δάπεδο του χώρου αποσκευών (όπου δεν υπάρχει στάνταρ ρεζέρβα) υπάρχει ένα ειδικό «βαθούλωμα» χωρητικότητας 80 λίτρων για τοποθέτηση αντικειμένων, το MegaBox, με αδιάβροχη επένδυση και «τάπα» αποστράγγισης, που μπορεί επομένως να μεταφέρει ακόμα και η υγρά αντικείμενα.

Το σύγχρονο εσωτερικό διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία -ψηφιακά όργανα, οθόνη, θύρες USB κλπ.- που θεωρούνται σήμερα απαραίτητα για οποιοδήποτε αυτοκίνητο, χαρακτηρίζεται δε από μια ιδιαίτερα προσεγμένη ποιότητα κατασκευής και υλικών. Διαθέσιμη είναι μια μεγάλη γκάμα ηλεκτρονικών οδηγικών βοηθημάτων και συστημάτων ασφαλείας, όπως και συστημάτων συνδεσιμότητας, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας. Το λανσάρισμα του αυτοκινήτου γίνεται με τον γνωστό χιλιάρη βενζινοκινητήρα τούρμπο σε εκδόσεις 125 και 155 ίππων, σε συνδυασμό με ένα ήπιο υβριδικό σύστημα 48 V με ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια, που υποβοηθεί τον βενζινοκινητήρα στο ξεκίνημα και στην επιτάχυνση, προσφέροντας στιγμιαία πρόσθετη ροπή και μειώνοντας έτσι την κατανάλωση. Το χειροκίνητο κιβώτιο έχει 6 ταχύτητες, ενώ από τον Μάιο το αυτοκίνητο θα διατίθεται και με αυτόματο κιβώτιο 7 ταχυτήτων. Υπάρχει επίσης σύστημα επιλογής τρόπου οδήγησης, με πέντε διαφορετικά προφίλ, Eco, Normal, Sport,, Slipery και Trail.

Κυβισμός (κ.εκ.)998 (H)998 (H)1.496
Ισχύς (PS)125155200
Μέγιστη ταχύτητα (χλμ/ώρα)191200220
Επιτάχυνση 0-100 (χλμ/ώρα)9,89,06,7
Μέση κατανάλωση (λιτ./100χλμ)4,34,56,0
Αριθμός θυρών555
Αριθμός θέσεων555
Τιμή σε ευρώ20.09722.68135.403
Τιμή σε δραχμές6.848.0527.728.55012.063.572

Euro NCAP: https://www.euroncap.com/en/results/ford/puma/39674
Προσωπικό σχόλιο: Σχεδιαστικά όμορφο, από χαρακτηριστικά (μάλλον) αδιάφορο.

Πηγή: https://auto-internet.gr/?auto7/4432/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CF%82/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE