Ineos – Grenadier

Το Grenadier σχεδιάστηκε από την Ineos Automotive Ltd, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Jim Ratcliffe, δισεκατομμυριούχο πρόεδρο της πολυεθνικής εταιρείας χημικών Ineos. Το Grenadier, το οποίο θυμίζει έντονα το παλιό Land Rover Defender, έχει αμάξωμα που μοιάζει με κουτί, ατσάλινο σασί, άξονες δοκού με ανάρτηση ελατηρίου προοδευτικής ταχύτητας (εμπρός και πίσω) και πρόκειται να τροφοδοτείται από τον εξακύλινδρο κινητήρα της BMW.
Τον Νοέμβριο του 2020 ανακοινώθηκε ότι η Ineos θα συνεργαζόταν με την κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai σε ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανάπτυξη μιας αξιόπιστης πηγής υδρογόνου στην Ευρώπη για τη χρήση τεχνολογίας κυψελών καυσίμου Hyundai, χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε μεταγενέστερη παραγωγή Grenadier.

Τον Μάρτιο του 2019, η Ineos Automotive ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει τεχνολογική συνεργασία με την BMW. Ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 ότι το Grenadier θα κατασκευαζόταν σε μια νέα ειδική μονάδα παραγωγής σε μια τοποθεσία greenfield στο Bridgend της Ουαλίας. Η Ineos Automotive επιβεβαίωσε επίσης ότι θα επενδύσει σε εργοστάσιο υποσυναρμολόγησης στην Estarreja της Πορτογαλίας για το σώμα και το σασί του Grenadier. Τον Δεκέμβριο του 2019, η Ineos Automotive ανακοίνωσε ως μηχανικό συνεργάτη τους την Magna Steyr με έδρα την Αυστρία για την ανάπτυξη του Grenadier. Αυτή η συνεργασία θα επιβλέπει τη μετατροπή της του αναπτυξιακού έργου σε μηχανή μαζικής παραγωγής. Η ανάπτυξη του off-roader θα θα υποστεί 1,1 εκατομμύρια μίλια (1,8 εκατομμύρια km) ως μέρος ενός εξαντλητικού καθεστώτος δοκιμών. Ο Mark Tennant, εμπορικός διευθυντής της Ineos Automotive, δήλωσε στους Financial Times ότι υπήρχαν 50.000 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος πριν δημοσιευτούν τα σχέδια του οχήματος. Η μάρκα αναμένει να κατασκευάσει 25.000 μοντέλα Grenadier ετησίως με πλήρη χωρητικότητα. Στις 7 Ιουλίου 2020, αναφέρθηκε ότι η Ineos Automotive είχε συνομιλίες με την Daimler AG, ιδιοκτήτες της Mercedes-Benz, για να αγοράσει το εργοστάσιο Smart στο Hambach της Γαλλίας και να κατασκευάσει εκεί το Grenadier αντί της Ουαλίας και της Πορτογαλίας.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2020, η Ineos ανακοίνωσε ότι αγόρασε το εργοστάσιο Smartville στο Hambach της Γαλλίας, για να κατασκευάσει το Grenadier, δηλώνοντας ότι η τοποθεσία του “παρέχει εξαιρετική πρόσβαση σε αλυσίδες εφοδιασμού.
Στην διαδικτυακή εκτόξευση, ο Toby Ecuyer, Επικεφαλής Σχεδίασης στην Ineos Automotive, είπε: «Είχαμε Jeeps, Land Rovers, Toyota Hiluxes, Toyota Land Cruiser, Nissan Patrols, Ford Broncos. Και κοιτάξαμε φορτηγά, φορτηγά, Unimogs, στρατιωτικά οχήματα, τρακτέρ. Τα οχήματα με αφρικανικές προδιαγραφές ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Όλα διαμόρφωσαν το σχέδιό μας για ένα όχημα που θα ήταν εξαιρετικά ικανό αλλά και πολύ ειλικρινές και απλό ». Ο εξωτερικός σχεδιασμός του Grenadier παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά σε μια διαδικτυακή κυκλοφορία την 1η Ιουλίου 2020. Κατά την κυκλοφορία, ο Jim Ratcliffe είπε: “Το έργο Grenadier ξεκίνησε εντοπίζοντας ένα κενό στην αγορά, το οποίο εγκαταλείφθηκε από έναν αριθμό κατασκευαστών, για ένα ωφέλιμο όχημα εκτός δρόμου. Αυτό μας έδωσε το σχεδιάγραμμα μηχανικής μας για ένα ικανό, ανθεκτικό και αξιόπιστο 4×4 κατασκευασμένο για να χειριζόμαστε τα πιο σκληρά περιβάλλοντα στον κόσμο “.

Αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο του 2020 ότι το Grenadier πρόκειται να τροφοδοτείται από εξακύλινδρους κινητήρες BMW και θα έχει ένα πλαίσιο σκάλας με διατομή με πάχος έως 4 mm. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι το όχημα θα είχε άξονες δοκού εμπρός και πίσω, κατασκευασμένος από τον Όμιλο Carraro στην Ιταλία, ενώ η ανάρτηση θα ήταν μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων με ξεχωριστά ελατηρια και αποσβεστήρες (αμορτισερ).

Κυβισμός (κ.εκ.)2.9982.993 (D)
Ισχύς (PS)286249
Μέγιστη ταχύτητα (χλμ/ώρα)160160
Επιτάχυνση 0-100 (χλμ/ώρα)8,69,9
Μέση κατανάλωση (λιτ./100χλμ)12,910,1
Αριθμός θυρών55
Αριθμός θέσεων55
Τιμή σε ευρώ

Euro NCAP:
Προσωπικό σχόλιο: Δεν έχει εισαχθεί στην χώρα μας.

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Ineos_Grenadier